Uitzendbureau zet zich in
voor statushouders

"Als bedrijven bepaalde eisen, zoals een goede beheersing van de Nederlandse taal loslaten, krijgen ze er een gemotiveerde werknemer voor terug"

Rudi, uitzendbureau Flexpoint

Afgelopen jaar heeft Rudi Nijssen, intermediair van uitzendbureau Flexpoint Weert vijf statushouders van azc Weert aan werk geholpen. Vooral in de houtbewerking-, metaal- en electrasector zijn voor nieuwkomers volop mogelijkheden.

Milad gaat aan het werk

Rudi’s eerste koppeling met een bewoner van azc Weert was Milad, 28 jaar en afkomstig uit Afghanistan, die op een dag het uitzendbureau binnenliep.


Milad heeft 5 jaar in onzekerheid geleefd, voordat hij zijn verblijfsvergunning ontving. In deze 5 jaar heeft hij veel Nederlanders over uitzendbureaus horen praten. Hieruit begreep hij dat de zoektocht naar werk in Nederland anders in zijn werk gaat dan in Afghanistan. Nadat Milad zijn verblijfsvergunning ontving, nam hij contact op met het uitzendbureau. Hier kreeg hij intermediair Rudi Nijssen als contactpersoon. In zijn land van herkomst was Milad tolk bij het Franse leger en ervaren in de administratieve en financiële sector. Voor nu wil Milad echter alles aanpakken en een bijdrage leveren aan de maatschappij.Na een succesvolle koppeling met een verzinkbedrijf en de positieve ervaring met Milad heeft Rudi zelf contact gezocht met het asielzoekerscentrum in Weert. Toen is het balletje gaan rollen en hebben nu meerdere vluchtelingen een baan gekregen.

“Ik merk dat als zowel bedrijven als mensen flexibel staan tegenover hun eigen eisen, veel mogelijk is. Als ik mensen ontvang die gemotiveerd zijn, (basis) Nederlands spreken en mee willen bewegen met het werkaanbod kan ik altijd wel een bedrijf vinden wat mee wil bewegen qua ervaringseisen in Nederland of de beperkte Nederlandse taalkennis. Als intermediair moet je tussen beide partijen in gaan staan en gaan koppelen. Je toont bijvoorbeeld geduld richting mensen die niet goed Nederlands spreken, waardoor ze zich veiliger en gewaardeerd voelen. Daarnaast vertaal je de positieve punten van de mensen richting de bedrijven. Dit weten de mensen zelf vaak niet te benoemen.”


Rudi’s succesformule

Rudi probeert de eisen van bedrijven aan te passen en dit te compenseren met de motivatie van de doelgroep. "Als bedrijven bepaalde eisen, zoals een goede beheersing van de Nederlandse taal (dat is wat werkgevers nogal eens vragen) loslaten, krijgen ze er een gemotiveerde werknemer voor terug’, vertelt Rudi. Ook helpt het om de vluchteling de eerste keer mee te nemen naar het bedrijf om daar kennis te maken met de werkgever


Rudi en Milad proberen bij de training VOORwerk ook andere vluchtelingen voor te bereiden op werk: een pro-actieve houding en zelf actie ondernemen zijn volgens hen voorwaarden voor succes.